top of page
  • Ферма за щрауси "Четири сезона"

Ползи от сусамов тахан. Как да консумираме.

Кои са основните ползи от сусамов тахан?


Съставките на сусама оказват благотворно въздействие върху кожа, коса, нерви, стави, кости. Лекуват неврастении, диабет II, артрит, депресия, хипертония, атеросклероза, остеопороза – защото има много калций.

Таханът подобрява мозъчната дейност, укрепва сърцето, зарежда с калций, фосфор, желязо, мед, омеги 3 и 6. Заздравява зъбите, съдовете, изчиства бъбреците, активизира изработването на еритроцити, извежда лошия холестерол. 2 с.л. на ден профилактират сърце и съдове.

Витамините в него нормализират храносмилането и укрепват имунитета. В1 е важен за мускулите и нервната с-ма. Редовната консумация на тахан е добра профилактика за грипа и сезонните простуди. Бързо възстановява след прекарани инфекции.

  • Още ползи: лекува диария и запек, импотентност, кожни обриви, косопад, влошено зрение и вкус, лош апетит. Подава 10 мг цинк, което 70% от дневната норма (с което лекува акне). Мастните киселини подкрепят черния дроб.

  • За жените: сусамът има фитоестрогени, провежда дълбоко хидратиране на организма, повлиява прогестерона и естрогена през менопаузата, бори хормонален дисбаланс. 2-3 ч.л. на ден намаляват негативните прояви на климакса.

  • За мъжете: подобрява ерекцията и либидото, изработката на мъжки хормони. Дава увереност, сваля напрежението.

  • За децата: полезен за растежа след 1 г. Дотогава има риск от алергии и храносмилателни проблеми заради недостатъчно развитата система. Оптимална възраст – 3 г. Най-голяма полза за детския организъм носи грубата паста от небелени семена.

  • За отслабване: чрез метионин изчиства организма, намалява натоварването на черния дроб, тартира процес на отслабване. Но пастата е калорична, така че не прекалявайте.

Каква е препоръчителната дневна доза

  • Максималната доза е 5 с.л. на ден, за деца – 1 ч.л.

  • Препоръчителното дневно к-во е по-малко. Например за отслабване е 1 с.л. За сърце и съдове – 2 с.л. (45 дни). При менопауза и хормонални проблеми – 2-3 с.л. При високо кръвно, еректилна дисфункция и за производство на тестостерон – 4 с.л.

Кой е най-добрият сусамов тахан?

При покупка на готов тахан обръщаме внимание на състава. Качественият продукт съдържа сусам и масло. И нищо друго. Нямат място консерванти, ароматизатори и захар.

Най-полезен е черният тахан, който е приготвен от небелен сусам – семето с обвивката му.


Народна медицина с тахан и мед

Пастата от сусам и мед има противовъзпалително действие, работи като имуностимулатор. Купира възпалителни процеси в тъканите и ставите и осигурява правилното усвояване на желязото. Медта добавя ензими с антибактериална активност. Пастата потиска развитието на гъбички и патогени, усилва имунния отговор при поражение от вируси и гъбички.

Какво се лекува още с това съчетание:

  • Кръвоносна система – нормализира състава на кръвта, работата на сърцето и мозъка. Намалява риска от хипертония и атеросклероза. Разширява съдовете;

  • Диабет – замества богатите на захари продукти, които са забранени. Ползва се като профилактика вместо рафинирана захар и трансмазнини;

  • Задстомашна жлеза – стимулира я, намалява нивото на глюкозата в кръвта;

  • Укрепва костите – източник на лесен за усвояване калций и фосфор. Подпомага формирането на костна тъкан и пази от остеопороза.

При остеопороза

Добър начин за предпазване от остеопороза е включването на сусамов тахан в менюто при менопауза. Както знаем – таханът съдържа биологично активен, лесен за усвояване калций. Набавянето му по този приятен начин предотвратява загубата на костна маса и характерната за тази фаза от женския живот чупливост на костите (dietite.net).

Според специалистите по хранене консумацията на сусамов тахан е по-добрият вариант за поддържането на здрави кости и стави, отколкото наблягането на млечни продукти и сирене. Растителните продукти са за предпочитане, още повече, че процентното съдържание на калций и протеини в тях превъзхожда млякото и сиренето.

За деца

Включването на сусамов тахан в детското меню е изключително полезно, тъй като палитрата от витамини, микроелементи, антиоксиданти дава добра подкрепа за развитието на детския организъм. Важен е за укрепването на имунната система, за формиране на здрава костно-мускулна система, балансирана нервна система, за нормално-функциониране на стомашно-чревния тракт и добри кръвни показатели.



Източник: lekar.bg



Последни публикации

Виж всички

Щраусова мас

bottom of page